woensdag 1 augustus 2012

Winterwandelen in Portes du Soleil (Les Gets en Chatel)

Portes du Soleil is een groot skigebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Eerst zijn we een week in Les Gets en daarna een week in Chatel. In Les Gets kun je mooie wandeltochten maken door de sneeuw. Het is een echt familieskigebied, dat handig in elkaar zit. Je zit wel ver weg van de rest van het skigebied van Portes du Soleil. Chatel ligt goed voor het skiën, maar de wandelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Ook is het een minder knus dorp, waarbij het skiën vooral op de berg gebeurt en niet beleefbaar is vanuit het dorp.
Les Gets

Les Gets is een gemoedelijk dorpje in een uithoek van Portes du Soleil. Een echt familieparadijs met veel chalets en een Indianendorp op de piste voor de kinderen. De pistes lopen door tot aan de dorpsstraat. Aan het eind van de middag is het daar een drukte van belang en komen alle klasjes tegelijk naar beneden. Het skigebied ligt aan twee kanten van het dorp. Een toeristentreintje zorgt voor de verbinding tussen de twee dalstations. De aansluiting op de rest van Portes du Soleil is moeizaam, maar het skigebied zelf is groot genoeg om je een week te vermaken. Zeker als je naast het skiën gaat wandelen. Rond Les Gets zijn meerdere winterwandelingen te maken.

Les Chevrelles

Les Chevrelles
Wandeling op de Mont Chery (2uur, 7 km, + 90m, -400m)

Vanuit Les Gets gaan we met de Mont Chery kabelbaan omhoog. Bij het topstation is meteen een restaurant met een groot terras. Achter ons de piste, voor ons het panorama van Mont Blanc en consorten. Het pad loopt links van de stoeltjesliften. Het restaurant Les Chevrelles, dat halverwege ligt, staat met een bordje aangegeven. Het is makkelijk lopen hier. Het pad gaat slechts licht omhoog. Meteen is de drukte van het skigebied verdwenen. Nu en dan komt een langlaufer zuchtend voorbij of een offpiste skiër uit het struikgewas gevlogen. We komen zelfs een hondenslee tegen. Eerst lopen we door het bos, daarna wordt het meer open. Hier heb je een  mooi uitzicht op het dorp beneden en de bergen in de verte. In een gehuchtje, Le Mont Caly, loop je tussen de huisjes door. De hutjes liggen hier bijna onder de sneeuw begraven. Les Chevrelles is een cafeetje met een heerlijk terras. Vanaf hier gaat de route naar beneden. Iets lager begint de weg en kom je weer auto’s tegen. Het laatste deel lopen we over asfalt. We dalen steeds verder. In La Combe is op de kruising een bushalte. Elk half uur gaat er een bus naar het centrum van Les Gets.

Wandeling naar Belvedere des Nauchets (20 min., 1,2km, +30m, -30m)
Vanaf het topstation van de Chavannes cabinebaan maken we een korte wandeling naar een uitzichtpunt over het skigebied. Je loopt langs de oefenweide van de skischool en beginnerspistes. De gehele wandeling loopt over een breed pad door het bos. Aan het eind heb je uitzicht over de piste en staat een bankje. Via dezelfde weg weer terug.

Overige wandelingen
Je kunt ook vanaf het topstation van de Chavannes  cabinebaan afdalen naar Les Gets of omhoog naar Sous Le Ranfoilly.

Kaart
Bij de toeristen informatie hebben ze een gratis foldertje waarin verschillende wandelroutes staan (Chemin piéton, ski de fond et raquettes).

Hoe kom je er?
Je komt in Les Gets het makkelijkst vanuit Geneve. In Geneve kun je komen met de trein (via Basel) of het vliegtuig. Er rijden lijnbussen van het station, via het vliegveld naar Les Gets. Ook rijden er verschillende minibusjes die je van het station direct naar je accommodatie kunnen brengen.

Uitzicht vanuit het huisjes in Chatel
Chatel

Chatel ligt aan de grote ronde die je kunt skiën in Portes du Soleil. Dit dorp is meer geschikt voor als je wilt skiën dan als je wilt wandelen. Toch kun je ook hier een leuke wandeling maken. Het dorpje bestaat voornamelijk uit chalets, maar is minder gemoedelijk dan Les Gets. Het wordt gedomineerd door de drukke hoofdweg. Eén piste loopt door tot het dorp, maar was van zeer slechte kwaliteit toen wij er waren.
Boven aan de skilift is ook een hotel aanwezig (Hotel L'Escale Blanche).

Hoofdstraat Chatel
Wandeling naar Chalet Neuf
Wandeling naar Chalet Neuf
Vanaf het bergstation van de gondel van Chatel (Super Chatel) kun je een wandeling maken naar Chalet Neuf. Je loopt daarbij van Frankrijk naar Zwitserland. Direct bij de gondel staat het wandel- en sleepad al aangegeven. Eerst loop je een stukje over de piste, dan verder over brede paden door het bos. Eerst een stuk omhoog en dan naar beneden. Door de hoogteverschillen is het slim om een sleetje mee te nemen. Door het bos loop je naar Chalet Neuf het eindpunt van de wandeling. Chalet Neuf (www.chalet-neuf.com) is een gezellige hut aan de piste, op het menu staan allerlei warme schotels uit de oven. Tijdens de lunch kan het er flink druk zijn. De terugweg gaat over dezelfde weg. 

Hoe kom je er?
Het makkelijkst bereik je Chatel vanuit Zwitserland. Je kunt een taxibus reserveren die je van en naar station Aigle brengt. Vanaf Aigle neem je de trein naar Basel of Geneve.







1 opmerking: