zaterdag 21 januari 2012

Fietsen in Slovenië

We maken een dwarsdoorsnede door Slovenië, van de rotsige kust naar de besneeuwde bergen. Onderweg doen we een aantal Sloveense bezienswaardigheden aan, zoals de grotten van Postojna en Ljubljana. Slovenië betekent veel bergen fietsen. Het lastige daarbij is het vinden van de juiste weg. Of je fietst over een iets te drukke weg met prettige stijgingspercentages of je fietst over steenslagweggetjes die recht omhoog gaan. We probeerden de tussenweg te zoeken.


Dag 1 Triest, Italië – San Bartolomeo (14  km)


Met de trein komen we aan in Triest, een grote mondaine stad. Op de kaart zien we niets dan snelwegen langs de kust richting Muggia. Maar we hebben mazzel. Als we nog maar net langs zee fietsen, komt er een boot aanvaren met grote letters Muggia op de zijkant. We mogen mee met fiets en al. Wel moeten we de fietskar inklappen. Een half uurtje varen we over de baai en dan rijden we de fietsen weer van boort. Zo hebben we de drukte van Triest mooi vermeden. Over weg 406 kronkelen we langs de kust. Bij de laatste camping voor Slovenië stoppen we. Het is een drukke camping aan het strand met veel vaste standplaatsen. (Campeggio S. Bartolomeo)Dag 2 San Bartolomeo – Piran (31 km)
’s Morgens rijden we de grens over naar Slovenië. We volgen weer de 406 en slaan af richting Koper. Er liggen hier allerlei nieuwe wegen, die niet op onze kaart staan. We rijden door het centrum van Koper en wandelen met de fietsen aan de hand door het hoofdstraatje. Tussen Koper en Izola loopt een prachtig fietspad direct langs zee. In Izola zelf rijden we weer over de gewone weg. Na Izola gaat de weg flink omhoog. In Strinjan slaan we een klein weggetje naar rechts in. Flinke stijgingen hier, we gaan in haarspelden omhoog. De camping bij Fiesa ligt dan weer bij zee, dus we suizen we het hele stuk weer naar beneden. Het is een bomvolle strandcamping. De tenten staan 30 cm van elkaar. We zijn allang blij dat we een plekje hebben. Vanaf het strand kun je over een klein paadje langs de kust naar Piran lopen. Een prachtig, maar ook toeristisch stadje op een schiereiland. De badgasten liggen hier met hun kleedjes op de boulevard. (Kamp Fiesa)

Dag 3 Piran – Osp (49 km)
Over datzelfde kleine paadje langs de kust fietsen we ’s morgens naar Piran. Prachtig fietsen, maar wel smal en steil (vooral het einde). In Piran hobbelen we door de smalle straatjes weer steil naar beneden. We ontbijten op het mooie plein. Langs de kust fietsen we verder, deels over de weg deels over een fietspad. We komen langs vele hotels en ander strandvertier van Portoroz. Bij Sečovlje slaan we af naar links. We fietsen over een weg door het dal van de Dragonja (vlakbij de grens met Kroatië). Het weggetje is eerst geasfalteerd, maar verandert al snel in een steenslagweggetje. We slingeren door een groen dal, door wijngaarden en bossen en hier en daar een rustico. De weg stijgt gestaag door. De hellingen zijn niet heel steil, maar de steenslag maakt het toch zwaar fietsen. Via Marezige (dorpje met mooi uitzicht over de omgeving, verder is er niets) en Sveti Anton  komen we weer bij de 409. Dat wil zeggen we zien de weg liggen, maar moeten eerst nog over een vaag bospad om er te komen. Vlak voor Crni Kal slaan we af naar links richting Osp.
Gezellige camping die uitkijkt op een rotswand waar je kunt klimmen, daardoor zijn er veel klimmers op de camping. Je kunt wijn kopen van eigen productie. (Camp Vovk)

Dag 4 Rustdag

Dag 5 Osp – Skoflje (30 km)
Eerst rijden we terug, de berg weer op. Flink steil hier. Dan gaan we verder over weg 409. Een grote weg, maar de drukte valt mee. De helling gaat echter maar door.  We hebben wind tegen, waardoor het een lang, saai stuk is. In Kozina houden we pauze. Niet echt een gezellig dorp, vooral een benzinepomp en kleine winkeltjes. Na Kozina volgen we een klein weggetje langs de spoorlijn. Hier is het een stuk fijner fietsen. Uiteindelijk komen we weer uit op de 409, maar na 1 km slaan we al af op de 405. Dit is een prachtige weg. Na een aantal kilometer komen we langs een groot bord van Skocjanske jame (grotten). We zetten de fietsen met bepakking en al op de parkeerplaats en gaan de grotten bekijken. Met een grote groep volgen we de gids door de druipsteengrotten. Kleine lampjes wijzen de weg door de grot en over een onderaardse rivier. Uiteindelijk komen we anderhalfuur later weer bovengronds. Het is nog maar een paar kilometer doorfietsen naar de camping. Vlak voor de camping zit een klein winkeltje waar ze werkelijk alles verkopen. De camping bestaat uit een enorm grasveld met bomen en heuvels rondom. Plek genoeg om te rennen en te spelen. De voorzieningen zijn simpel. (Tourist farm Dujceva domacija)

Dag 6 Skolfje – Postojna (36 km)
We fietsen nog een klein stukje langs de 405 en slaan dan links af en na 2 km rechts af en direct na spoor weer links. Nu volgen we een steenslagweggetje dat weer bergop gaat. Het is een wat saai weggetje. Uiteindelijk komen we weer op de 409. Deze is weer vrij breed en druk, maar uiteindelijk goed te fietsen. In Senozece drinken we koffie in een cafeetje en doen we boodschappen. Het cafeetje heeft de ambiance van een badkamer. We rijden verder tot Postojna. Daar volgen we de borden naar de camping (je komt langs de beroemde grotten). Die ligt nog een aantal kilometer buiten het stadje. De camping ligt in het bos, overal verspreid zijn plekjes op terrasjes om je tent op te zetten. Er is een zwembad en een grot. In de zomer stroomt de camping elke avond flink vol. (Camping Pivka Jama)

Dag 7 Rustdag
We rijden naar de grot van Postojna. Hier brengt een treintje ons een heel eind de grotten in en dan lopen we een klein rondje. Ondanks dat we de andere grotten al hebben gezien is het ook nu weer een leuk uitje.

Dag 8 Postojna – Lubljana (75 km)
Aan de achterzijde van de camping nemen we op goed geluk een klein weggetje (met slagboom). Het weggetje brengt ons waar we willen zijn. We komen uit op de 409, een oude bekende. We fietsen door naar Kalce en dan via Logatec naar Vrhnika. Vooral het laatste deel is het een drukke vervelende weg om te rijden. Vanaf Vrhnika nemen we een kleiner weggetje (642). Prachtig fietsen weer hier aan de rand van de vallei van de Ljubljanica. We maken een enorme bocht, maar hier zeuren we er niet over. Via Crna Vas rijden we Ljubljana in. Met een beetje zoeken en vragen vinden we de camping, die aan de andere kant van de stad ligt. Het is een grote stadscamping met daarnaast een zwemparadijs waar je gratis gebruik van mag maken. (Camping Ljubljana Resort)

Dag 9 Rustdag
Met de bus gaan we naar het centrum van Ljubljana. Klein maar leuk historisch centrum met een beroemde brug. We nemen het panoramaliftje omhoog naar het kasteel en beklimmen daar de hoogste toren. ’s Middags liggen we in het zwembad naast de camping.

Dag 10 Ljubljana – Bled (67 km)
Vanaf de camping fietsen we eerst een klein stukje door en na een brug volgen we de Sava. We zijn meteen de stad uit en fietsen door de kleine voorstadjes van Ljubljana. Eerst volgen we de oostoever van de rivier en (na een omleiding) komen we op de westoever. Bij Kranj fietsen we de stad in. Het stadje is de moeite waard om door heen te fietsen. Het ligt heel spectaculair langs de rivier en heeft een gezellig centrum. Via de 412 gaan we verder richting Naklo. Bij Podnat steken we rivier weer over. Hier volgen we een prachtig weggetje aan de westzijde van de rivier. Bij een kruising weten we de weg niet meer en stuurt een boer ons naar rechts. Geen handige keus blijkt want we steken de rivier weer over en krijgen een hele steile helling. Uiteindelijk komen we over een fietspad in Radovljica. Via Lesce fietsen we door naar Bled. Een prachtig blauw meer met een idyllisch eilandje, kasteel en bergen rondom. Een goede plek om een paar dagen uit te rusten. De camping ligt voorbij het dorp, aan de andere zijde van het meer. Het is een hele grote familiecamping met veel Nederlanders, een supermarkt en piekfijn sanitair. De plaatsjes zelf liggen niet aan het meer, maar er is wel een strandje voor de deur. (Camping Bled)

Dag 11 Rustdag
Het toeristentreintje stopt regelmatig voor de deur van de camping en maakt een rondje rond het meer. Op die manier kun je zowel het kasteel als het dorp bezoeken (je kunt ook wandelen of fietsen rond het meer). Het kasteel ligt op een hoge rots aan het meer waar je naartoe kunt wandelen. Vanaf het kasteel heb je mooi uitzicht op het meer.

Dag 12 Rustdag
Vandaag huren we een roeiboot vlakbij de camping. We varen naar het eiland en lopen daar een rondje.

Dag 13 Bled – Kranskja Gora (59 km)
Langs de westzijde van het meer fietsen we verder. We fietsen over een klein weggetje door het dal van de Radovna. Een prachtig weggetje om over te fietsen. Het is een klein dal met rondom bergen die steeds hoger worden. In Psnak is een boerderij waar je wat kunt drinken en waar je uitzicht hebt over de hogere bergen. Daarna volgt een pittige klim die ons terug brengt in het dal van de Sava. Hier ontdekken we een geweldig fietspad over een oude spoorweg. Het pad loopt door tot voorbij Kranjska Gora. Kranjska Gora is een echt wintersportdorp. Er zijn veel hotels, maar er is geen camping. We huren een kamer op het dorpsplein. Aan het eind van de middag nemen we de skilift omhoog en rodelen naar beneden.

Dag 14 Kransjka Gora – Faakersee, Oostenrijk (29 km)
Tot Podkoren fietsen we verder over het fietspad, dan slaan we af richting Wurzenpass. De pasweg is niet zo druk en de stijgingspercentages zijn te doen. Het blijft een flinke klim. Bovenop is de grens met Oostenrijk. Naast de verlaten grensovergang is er een taxfreewinkel (die betere tijden heeft gekend) en een cafeetje. De afdaling naar beneden is supersteil, vanaf deze kant is de pas een stuk minder makkelijk te fietsen! Zorg dat je remmen op orde zijn! Over weg 83 en 85 fietsen we door naar de Faakersee. Een meer met rondom veel campings. (Strandcamping Sandbank)

Dag 15 Faakersee - Villach
Vanaf het meer fietsen we in noordelijke richting naar de Drau. Daar pikken we de fietsroute langs de Drau op. Die brengt ons tot in het centrum van Villach.

Na deze tocht fietsten we verder door Oostenrijk over de Drauradweg.

Totaal 390 km


Heen- en terugreis
Met de trein van Nederland naar Trieste is niet eenvoudig. Wij kwamen met de trein vanuit Venetie.
Vanaf Villach kun je met de trein naar Munchen en van daar met de CNL naar Nederland.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten