zaterdag 3 maart 2012

Fietsen langs de Drau (Drauradweg)

Altijd al dwars geweest en net even wat anders willen dan de rest. We fietsen als forellen tegen de stroom in. Niet alleen de rivier die we volgen komt ons tegemoet. Ook een stroom fietsers zoeft langs ons. Zij met een vaartje naar beneden. Wij hard werkend naar boven. De bergen worden hoger. Het landschap woester en de stroom van fietsers en water drogen langzaam op. 
Zoveel vakaniefietsers hebben we nog nooit gezien. Italiaanse families in colonne (met camper als veegwagen) met natuurlijk voor alle familieleden een badjas in de tas. Mannen met bierbuiken in strakke pakken en verende mountainbikes. Echtparen met matching outfits op degelijke gazelles. Vrouwen met hondjes in mandjes voorop of in karretjes achteraan. En wij zeggen ze allemaal gedag. Hey hey, grüezi, buongiorno!
De Drauradweg volgt de rivier de Drau. De hele route is 366 km lang. Wij fietsen alleen het eerste deel van Villach naar Dobbiaco. En terwijl onze tegenliggers een continu duwtje in de rug hebben omdat ze bergaf gaan, moeten wij soms hard doortrappen. Toch loont het om deze kant op te fietsen. De route is goed aangelegd en loopt over kleine weggetjes en fietspaden. Bijna nergens wordt het echt heel steil. En je fietst met je neus naar de bergen. Voor ons wordt het landschap steeds wilder en ongerepter. En we gaan richting de Italië, land van pizza, pasta en goede koffie!

Het pad slingert langs de oever. Steeds ligt aan één zijde de grote brede rivier, die zachtjes stroomt. Nu en dan wisselen we van oever. Rustige fietspaden gaan erlangs. Soms ga je iets van de rivier af en gaat de route wat meer op en neer. Dan kom je door kleine dorpjes en  bospaadjes met zicht op de rotswanden hogerop. Elk dorpje heeft gasthoven, servicestations en picknickbanken. Er is een servicestation met fietsgereedschap dat je zo kunt gebruiken. Ernaast een automaat met binnenbanden in vele soorten en maten. Alles straalt uit: Radler wilkommen! En dan gaat het niet alleen over fietsers maar ook over het drankje…

Een tuin met bankjes bij een gasthof, een speeltuintje met een zandbak vol kiepauto’s. Het is moeilijk om weer op de fiets te stappen. Gezellige dorpjes in Italië met flanerende mensen. Een stevige pranzo met spaghetti op het dorpsplein. De volgende dag een koekjesfabriek, daar kunnen we toch niet zomaar aan voorbij fietsen… We houden de dagafstanden kort zodat we genoeg tijd overhouden om te spelen, te picknicken en boodschappen te doen.

We rijden een onweersbui tegemoet. Donkere wolken schuiven over het vrolijke dal vol fietsers. Recht voor ons niets dan grijs. Het flitst en rommelt rond de hoge toppen. Opeens is er niemand meer op pad. Krekels tsjirpen, het karrenpad is leeg. We besluipen als tijgers het volgende dorp. Hoe dichter bij de bron van de rivier hoe rustiger het wordt. En dan opeens zijn we er. Ergens tussen de rotsen links begint het water dat we hebben gevolgd. Daarboven zijn de sneeuwvelden die smelten. Vanaf nu zullen wij het die een duw in de rug krijgen.

Voor deze route reden we door Slovenië.

Van dag tot dag
Dag 1: Villach – Spittal a/d Drau (40 km), Draufluss-Camping (de camping is een smalle strook langs de rivier).
Dag 2: Spittal a/d Drau – Oberdrauburg (60 km), Familiencamping Oberdraubrug (familiecamping met een prachtig zwembad en veel Nederlanders).
Dag 3: Oberdraubrug – Tassenbach (58 km), Camping Lienzer Dolomiten (rommelige camping met een vijver die door moet gaan voor zwembad en smoezelig sanitair).
Dag 4: Tassenbach – Dobbiaco (24 km), Hotel Union (hotel bij station met zwembad).
Dag 5: Dobbiaco – Brunico (33 km).

Totaal: 215 km

Overnachten
Langs de route zijn veel pensions, hotels en campings.

Boekje
Bikeline geeft een routeboekje uit van deze route. De tocht wordt beschreven in het Duits, wel de andere kant op. In het boekje vindt je ook veel informatie over overnachtingen rond de route.

Heen- en terugreis
Vanuit Nederland kun je (met je fiets) vrij eenvoudig in Villach komen. Met de CNL rijdt je naar München en daar stap je over op de trein naar Villach. Vanaf Brunico kun je met een paar keer overstappen weer in Munchen komen om met de CNL naar huis te gaan. De intercity van Verona naar München stopt in Bressanone en Fortezza (een klein stukje verder fietsen of een stukje met de stoptrein). Het is wel aan te raden deze trein van te voren te reserveren (in ons geval was hij een week van te voren al helemaal vol). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten