maandag 30 april 2012

Fietsen rond het Limfjord in Denemarken


Denemarken wordt vaak bejubeld als een echt fietsland. Het werd na jarenlang fietsen dus wel eens tijd om dat zelf te ontdekken. We kiezen voor een rondje om het Limfjord. Geen fjord zoals we ze kennen uit Noorwegen, maar een verzameling zeearmen en eilanden die door de punt van Denemarken kronkelen. Het lijkt op een uitvergroot en uitgerekt Texel. De heuvels zijn hoger, de duinen zijn groter. En je vindt hier dezelfde stoere huisjes, frisse velden en altijd wind.Fietsroute 12 slingert in 600 km rond het fjord. Nu is een rondje rijden altijd omrijden, maar bij het Limfjord is dit wel extreem. Omrijden is hier tot kunst verheven. Al op dag twee kunnen we de verleiding niet weerstaan om een stuk af te snijden. We starten net ten oosten van Aalborg en rijden richting de Noordzeekust. Bij de kust kiezen we ervoor een stuk over route 1 te fietsen die meer de kustlijn aanhoudt. Zo hebben we meer afwisseling in landschappen en zien we ook de brede duingebieden. Vanaf Fjerritslev pikken we route 12 weer op om het rondje af te maken.

Wie zegt dat het in Denemarken lekker vlak fietsen is heeft er nooit gefietst. We gaan heuvel op, op heuvel af. Echte kuitenbijters. Hoog genoeg om op te vloeken, te laag om heroïsch te zijn. Over smalle asfaltweggetjes slingeren we door een teletubbie landschap. Een landschap met heuvels vol korenvelden, bloeiende bermen, windmolens en hier en daar een bosje. En wind, veel wind en vaak wind tegen. Is dit nu zo’n ideaal fietsland?

En dan de cafés. Toch een belangrijk onderdeel op onze fietsvakanties. Cafés zijn schaars. Bij een haventje is vaak wel een koffietentje of een kro. Als je geluk hebt is ie open. We leren dat we niet kieskeurig moeten zijn. Als er iets is stappen we meteen af. Het is waarschijnlijk de enige kans vandaag. Vaak zit je dan trouwens prinsheerlijk op een terras met uitzicht op de bootjes.
Idyllische picknickplekjes zijn er daar en tegen genoeg. Picknicktafels met frambozenstruiken die voorzien in een gratis lunch. Picknicktafels in dorpjes met speeltuin onder hoge bomen. Picknicktafels met een eigen strandje. We vinden zelfs een picknicktafel met een eigen (gratis) museumpje.

De route gaat vooral over asfaltweggetjes. Een enkele keer wijst het routebordje ons recht het weiland in. Even later hobbel je dan over een graspad tussen de weilanden. Langs de noordzeekust lopen er fietspaden dwars door de klitplantages (zoals ze de duingebieden hier noemen). Met een klein veerbootje steken we de monding van het fjord over. Het is een korte, maar woeste oversteek. De boot slingert heftig op en neer op de golven die binnenstromen van zee.

Midden in de duinen komen we aan op een natuurkampeerterreintje. Een piepklein bordje wees ons de weg naar een veldje vlak naast de vuurtoren. Een vuurplaats met rooster, een shelter en een droogtoilet (er hangt zelfs een toiletrol aan een ijzerdraadje). Helemaal voor onszelf alleen. Ook in het spelen wordt voorzien. We zwieren door het bos aan een touw dat aan een boom hangt. Daarna vuurtje stoken en worstjes braden. En echte stokbroodjes bakken aan lange stokken. Ook lekker zijn de nieuwe aardappels (overal aangeboden langs de kant van de weg). s’ Nachts schijnt de vuurtoren het licht in het rond, daarachter een hemel vol sterren. Vanuit ons bed horen we de zee suizen. Onze achtertuin bestaat uit een duinvlakte en de zee.

De volgende dag een bekender strandleven. Nørre Vorupør is een echt strandplaatsje met veel zomerhuisjes. Overal visnetten, surfspullen en ijsjes. Een gemoedelijk dorpje aan een woeste kust. De golven beuken tegen de pier. De boten liggen veilig op het strand. Badgasten liggen op hun badlakens. Kinderen zijn druk in de weer met emmertjes en zand. Op zee peddelen talloze surfers. Opzoek naar een goede golf.

Het gebied ten oosten van Hanstholm is ruig en verlaten. De Bulbjerg is een rots in zee, vol vogels en toeristen. Het is een grastop met bovenop een bunker. De fietsen staan bovenop.  Zover we kunnen kijken zien we duinen en verlaten stranden met golven met schuimkragen. Eén kilometer ten zuiden van deze drukke plek ligt in een bosje verscholen weer een eenpersoons kampeerplek. Geen toerist, geen wind, niemand. Hier hoor je de stilte.

We verlaten het duingebied en komen weer op fietsroute 12 . Het landschap wordt gemoedelijker, gewoner, op top Deens. Landweggetjes, knusse boerderijen en scheefgewaaide bomen. Het fjord komt weer in zicht. Gemoedelijke rustige haventjes met jachten, maar ook lege grote velden met eindeloze wegen. Saai, maar ook lekker doorstampen op de pedalen.

Bij Aalborg zijn we bijna rond. Een stadje met alles er op en er aan. Een bruisend centrum, een museum van een beroemde architect (Aalto) en moderne woningen aan het waterfront. Als we de brug over het fjord op fietsen komt een bakfiets ons tegemoet. We zijn volgens het elektronische bord fietser nummer 3074 op de brug. Ja, een echt fietsland Denemarken. Hier ben je is een keer geen vreemde eend in de bijt.

Van dag tot dag
Nibe – Ertebølle: 60 km (www.escamp.dk)
Ertebølle – Asted: 50 km
Asted – Albæk: 48 km (www.limfjords.dk)
Albæk – Lemvig: 61 km (www.lemvigcamping.dk)
Lemvig – Lodbjergfyr: 57 km (natuurcamping zie: Overnatning i det fri)
Lodbjergfyr – Nørre Vorupør: 34 km (www.strandgaardenscamping.dk)
Nørre Vorupør – Sårup: 50 km (natuurcamping zie: Overnatning i det fri)
Sårup – Bulbjerg: 50 km (natuurcamping zie: Overnatning i det fri)
Bulbjerg – Attrup: 42 km (www.attrupcamping.dk)
Attrup – Aalborg: 57 km (www.strandparken.dk)
Aalborg – Nibe: 32 km (soelyst.dk-camp.dk)

Totaal: 541 km

Gidsje: Bikeline geeft een gidsje uit van de Limfjord-route.


4 opmerkingen:

 1. Om inspiratie op te doen voor een fietstocht 2014 op jullie site terecht gekomen (Denemarken is een optie). Mijn complimenten. De eerste blogspot(site) die ik tegenkom die er (naar mijn smaak) goed uitziet. Lekker duidelijk, goed leesbaar, overzichtelijk en zeer informatief. Kom bvast nog eens terug.
  Groeten, Dick Vermeij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor reactie! Mocht je nog informatie nodig hebben voor een fietstocht dan kun je altijd even contact opnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via de site van de Wereldfietsers bij jullie terecht gekomen. Wij zijn van plan de Limfjord route te fietsen dit jaar en gebruik te maken van het dichte netwerk van natuurkampeerterreinen. Mocht ik nog specifieke info nodig hebben dan stuur ik je wel een berichtje.

  Dank in ieder geval voor de beschrijving hierboven.

  Groetjes,

  Nico Veenkamp

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om jullie verslag te lezen. Misschien willen we komende zomer, is nog wel ver weg, in Denemarken gaan fietsen met onze kinderen. Ik zou graag willen weten of er veel auto verkeer op de routes was, want mijn kinderen van 7 en 9 jaar gaan zelf fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen