maandag 1 oktober 2012

Mountainbiken op de Amerongseberg

Modder spat op, zand op de benen. Gras prikt langs je kuiten. Het ruikt naar zomers bos, met een zoete harsgeur en droog zand. We voelen ons als galopperende paarden in de wei en rauzen door het bos. De hei staat in bloei, maar vliegt voorbij als een paarse waas. Mijn ogen zijn gericht op de meters voor mijn wiel. De mountainbikeroute door het Amerongsebos gaat over singletrails. We crossen over boomwortels, kuilen en modderplassen. En het moeilijkste: mul zand. De route kronkelt om de Amerongseberg en gaat op en neer. De hellingen zijn kort, zeker na een vakantie in de Alpen. Maar elke keer sta je toch weer hijgend boven omdat je denkt: dat doe ik wel even.



In een half uur lopen we vanaf station Veenendaal de Klomp naar de fietsverhuurder. Daar krijgen we allebei een Santos MTB met dameszadel en een route beschrijving mee. Eerst fietsen we 4 km over de gewone weg. Dan zijn we bij het begin van de MTB-route. Op de parkeerplaats Prattenburg staat een informatie bord van de route. Het rondje Amerongseberg is 16,2km. Halverwege kun je het rondje verlengen met de route door het Zuylensteinsebos (7km). Je moet dan voorbij de parkeerplaats Bergweg, ongeveer bij het hoogste punt van de Amerongseberg afslaan van de route. Je steekt de Bergweg over en komt langs Dierenpark De Hazenberg. Hier begint het rondje door het Zuylensteinsebos.
Op driekwart van de totale route slaan we af naar ’t Berghuis (www.hetberghuis.nl). Aan een picknicktafel in de schaduw eten we een broodje Heuvelrug (warme Italiaanse bol met chorizo, mozzarella en tomaat) en een broodje Bergschuur (broodje met gebakken champignons en kaas). Na de lunch is het weer moeizaam op gang komen met koude spieren. Maar al snel hobbelen, rauzen en stuiteren we weer door het bos. De laatste 4 km over het asfalt vliegen we.

Afstand: ca. 31km

Fietsverhuur: Outlinetravel, Buurtlaan West 5 Veenendaal, 
Tel. 0318-521878, www.outlinetravel.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten