zaterdag 30 juni 2012

Winterwandelen in Val Gardena en Seiseralm/Alpi di Siusi

We zijn voor ruim een week in Val Gardena. Eerst een week in een huisje in Wolkenstein en daarna een paar dagen in de Mahlknechthutte op de Seiseralm. Bij Val Gardena denk je meteen aan de Sella Ronda. Die doen we natuurlijk, maar daarnaast maken we ook verschillende winterwandelingen en sleetochten. Te voet en met de slee kun je net zo goed genieten van het Italiaanse wintersportleven. Op de slee heb je de  ruige rotsen voor jezelf. Langs de routes zijn vaak leuke hutjes waar je kunt eten en soms ook slapen. Op de Seiseralm worden we zelfs opgehaald met de sneeuwscooter door onze huttenwaard.

Wandeling Seiseralm vanaf St. Ulrich
Vanuit St. Ulrich zweven we met de lift omhoog naar de Seiseralm langs een schaduwrijke bergwand. De aankomst bovenop komt als een mooie verrassing. Opeens staan we in een wintersportidylle. De Seiseralm is een zonnige winterse hoogvlakte vol beboste heuvels met kleine hutjes en arrensleeën. Aan beide zijden van de alm torenen ruige rotspieken uit boven de gemoedelijke heuvels. Bij het lifthuis nemen we een breed pad links naar beneden. We stoppen bij één van de eerste hutjes, maar je kunt hier nog veel verder lopen. Enige minpunt, je moet daarna weer omhoog lopen (terug naar de lift) om terug te komen in St. Ulrich.

Wandeling Daunei – Kreuzweg
Vanuit Wolkenstein nemen we om 10.04 het busje naar Daunei. Eerst lopen we een klein stukje over een asfaltweg omhoog. In een haarspeldbocht slaan we een wandelpad in. Het pad loopt hoog boven Wolkenstein en we hebben mooi uitzicht op het dorp en daarachter de Langkofel en de Sellagroep. Het is een kreuzweg, dus onderweg zien we uit hout uitgesneden beelden van de kruisiging van Jezus. Het is een smal pad met rechts een steile afgrond. Langzaam komt een imposante bergwand links in beeld. Langzaam dalen we af en komen in het Langental. Dit is een rustig dal, waar je alleen wandelaars en langlaufers tegenkomt. Bij de langlaufroute gaan we weer richting Wolkenstein. Onderaan de eerste skilift die we tegenkomen staat een houten hutje, binnen kleine zithokjes, buiten een gezellig terras. Het laatste stuk gaat eerst over een asfaltweg en brengt ons weer op de babypiste van Wolkenstein.

Wandeling Col Raiser naar Fermeda hutte en terug
Vanuit St. Christina nemen we de lift omhoog naar Col Raiser. Daar loopt een wandelpad naar de Fermedahut. Het is een makkelijke en korte wandeling, wel met prachtig uitzicht op de bergen op de Seiseralm aan de overkant. De hut ligt langs de piste dus daar treffen we de skiërs weer. Het is mooi weer dus we zitten heerlijk op het terras, maar je kunt ook binnen zitten en zelfs blijven slapen (http://www.fermeda.com/). We gaan via dezelfde route weer terug.

Mahlknechthuette

Mahlknechthuette
Vervoer naar de Mahlknechthuette
Hobbelend en bobbelend suizen we in een sneeuwscooter over de sneeuw. Over een klein weggetje gaan we over haarspelden omhoog richting de Mahlknechthuette. Joanne en Fosse zitten op de sneeuwscooter en ik zit naast de bagage in het bakje erachter. Koud! Een paar minuten geleden belden we vanaf de bushalte naar de hut met de vraag of ze ons konden komen oppikken. Om daar te komen was nog een hele onderneming. Vanuit Wolkenstein kregen we een lift tot de stoeltjeslift Monte Pana. Daarna nog een eind met de bus over een smal weggetje tot Saltria. Bij de bushalte worden we vervolgens opgepikt door de Huttenwaard en zijn zoon met de sneeuwscooter.

De Mahlknechthutte ligt in het skigebied Alpi di Siusi in de Dolomieten. De hut wordt gerund door een familie, die er het hele jaar woont. Je bent hier helemaal weg van het skigebied. De hut ligt tegen een hoge bergrug aan met uitzicht over de Langkofel en Plattkofel. Binnen kun je lekker Tirools eten volgens een vast menu en is alles keurig verzorgt. Wij slapen in de Plattkofelkamer en hebben een prachtig uitzicht. Er is ook een lager en familiekamers.

s’ Morgens moeten we invullen hoe laat we beneden opgehaald willen worden en of we van de sauna gebruik willen maken. Om 3, 4 of 5 uur staat de huttenwaard beneden bij de lift met zijn sneeuwbus om skiërs op te pikken. Je kunt wel vanaf de deur op de ski vertrekken. Of je neemt een gratis sleetje. Op aanraden van de waard nemen we de grote ijzeren slee. Daarmee gaan we loeihard, maar kunnen we goedsturen in de haarspeldbochten. 

Sleeën van Williamshutte naar Saltria
Sleetocht naar Saltria op de Seiseralm
We nemen de stoeltjeslift Florian vanaf Saltria. Bij de lift kun je sleetjes huren (6 euro per dag). Bovenaan krijgen we ons tweepersoons sleetje. Je kunt er goed mee sturen. Onderweg zijn verschillende cafés. Direct bij de lift al de Williamshutte. De sleebaan staat aangegeven met bordjes. Eerst delen we het pad met skiërs, daarna alleen slepers en wandelaars. Vrij snel kom je bij de Zallinger Hutte, een oude boerderij met een kerkje. Hier kun je eten drinken en eventueel ook slapen. Soms moeten we even een stukje lopen, grotendeels gaan we sleeënd naar beneden over een pad door het bos. Na afslag naar links richting Mahlknechthutte kom je bij Almgasthof tirler (http://www.tirler.com/), een echte Tiroler tent met kaisersmarren en speck Spinatknodel in pannetjes. Voor wie wil met een Bombardino (soort van advocaatdrankje). Voor de deur is een speeltuintje en een terras. ’s Avonds wordt er muziek gespeeld. Na Tirler is de weg vlakker en kom we weer in de bewoonde wereld. Al borstcrawlend op de slee ploegen we verder door de sneeuw en komen weer terug bij de lift.
Vertrek van Mahlknechthuette
Rondwandeling Alpi di Siusi
Deze wandeling maakt een grote ronde over de Seiseralm. Je kunt er een lange dagtocht van maken waarbij je op een willekeurige plek kunt beginnen. De tocht kan makkelijk worden ingekort door stukjes de lift of de bus te nemen. Hieronder is een halve dagtocht beschreven.  
We sleeën van de Mahlknechthutte naar benden. Eerst suizen we door een paar haarspelden daarna met flauwe bochten naar Almgasthof Tirler. Vanaf Tirler gaat het nagenoeg vlak door naar Saltria. Onderaan de liften is de bushalte. We nemen de bus naar Compatsch. In Compatsch stappen we uit bij het toeristenbureau. Rechts straatje in richting Panormabaan. Bij Bar Nordic/baan naar Panormabaan lopen. We nemen de stoeltjeslift omhoog naar Hotel Panorama, een vrij groot restaurant midden op de alm. Recht achter hotel begint de wandeling naar de Mahlknechthutte (staat aangegeven). Langzaam stijgend lopen we over de alm. Bij mooi weer heb je hier prachtig uitzicht, anders is het een beetje saai. Naar de Almrose hut gaat het naar beneden (kleine hut waar je kunt eten), daarna gaat de weg sterk stijgend door naar de Mahlknechthutte.
Als je de wandeling langer wilt maken kun je ook het stuk tussen Saltria en Compatsch wandelen, hier loopt een geprepareerd pad min of meer evenwijdig langs de weg, maar ver genoeg weg van de weg om rustig te wandelen. Met name het eerste gedeelte gaat dan steil berg op. Ook langs de Panormalift kun je omhoog lopen, dit is een pittige helling midden door het skigebied.

Overige mogelijkheden op de Seiseralm
  • Sleeën/wandelen van Puflatsch naar Compatsch (2 km), via Puflatschhutte. Omhoog lopen of met Puflatsch lift omhoog.
  • Sleeën van Spitzbühl naar dalstation Spitzbühl (1,9 km).

Praktische informatie

Hoe kom je er?
Met de trein via Munchen naar Brixen of Bolzano, vanaf daar gaan bussen naar St. Ulrich, St. Christina, Wolkenstein en Seis am Schlern.

Overnachten:
In de alle dorpen zijn veel hotels en pensions. Daarnaast zijn er vele overnachtingsmogelijkheden in het skigebied (met name op de Seiseralm). Hieronder worden enkele genoemd.

Kaart:
Kaart met winterwandelingen en rodelbanen te koop bij toeristeninformatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten