vrijdag 20 januari 2012

Winterwandelen en sleeën in Zillertal Oostenijk


Een meute mensen staat te wachten voor de gondels. Kleurige skipakken staan tegen hun ski’s aangeleund. Gebons van de skischoenen op de vloer. Een jongetje huilt en wil niet naar boven. Fosse wil hem zijn autootje wel lenen, maar ook dat helpt niet. Steeds wurmen een paar mensen zich in een gondeltje. Fosse vindt het allemaal geweldig interessant, al die draaiende en bewegende dingen om zich heen.  Als een koning zit hij in het gondeltje naar buiten te kijken. Ondertussen sjouw ik met ski’s, zonnebrillen en handschoenen. Boven verdwijnt de ene helft van de menigte de piste op en de andere helft zit in strandstoelen op het terras van het bergrestaurant. Ik klik Foss vast op z’n skietjes en geef hem een zetje. Onhandig staat hij daar. Z’n voeten glijden onder hem uit. Na een paar keer vallen en opstaan trekt hij z’n ski’s uit en begint er treintje mee te spelen door de sneeuw. Toettoet! We besluiten dat skiles nog een beetje te vroeg is. Maar wat gaan we dan doen deze week? Gelukkig is er in dit dal genoeg te beleven naast de piste.

Stoomtrein
De trein sist en kraakt. De locomotief spuit stoom en uit allerlei gaatjes komt heet water. Het ziet er uit alsof hij elk moment uit elkaar kan springen. De gewone trein lijkt er plotseling heel modern en supersonisch bij. Terwijl die eigenlijk ook niet meer is dan een bus op rails. Het op gang krijgen van de stoomlocomotief kost zichtbaar moeite. Het vraagt meer kunde dan simpel op een knopje drukken. Door het dal tuffen we nu in een oud treintje. De stoom waait voorbij. Als je je hoofd uit het raam steekt krijg je de roetdeeltjes in je ogen. Stationnetjes stellen niet veel voor. Sommige moet je zelfs voor bellen wil de trein er gaan stoppen. www.zillertalbahn.at

Gerlosstein Rodelbahn
Even later zitten we in een moderner vervoermiddel. De gondel brengt ons in een paar minuten omhoog. Hiervandaan loopt een 7 kilometer lange Gerlosstein Rodelbahn naar het dalstation. We klimmen op de slee en zetten af met onze voeten. We zoeven naar beneden. Soms relaxed en soms door hoekige haarspelen met scherpe bochten. Het is goed opletten. We glijden langs een leuk hutje, maar zijn al voorbij voor we kunnen stoppen. Het laatste deel gaat met lange slagen door het bos. Nog maar net beneden, weten we het allebei. Nog een keertje!
De tweede keer weten we wat er komt en gaan we een stuk harder. Bij het hutje stoppen we nu wel. Boer Peter voorziet ons van appelsap en verteld over z’n leven in de bergen. ’s Zomers loopt hij met z’n koeien door de bergen. ’s Winters liggen z’n koeien onderin het hutje en verkoopt hij drank aan toeristen. We mogen even in de stal kijken en daar midden in het skigebied liggen de koeien rustig te herkauwen.

Zwembad
s’ Middags stomen we op een andere manier. In Fugen gaan we naar de Erlebnistherme. Een avonturen zwembad voor jong en oud. Van rustige sauna’s tot krioelende glijbanen. We dobberen door het warme water en laten ons meesleuren door golven,  draaikolken en bubbels. Door plastic flappen zwemmen we naar buiten. Fosse is verrukt van de stoom die boven ons opstijgt. Terug binnen kunnen we rozig liggen op strandstoelen met uitzicht op besneeuwde de bergen. www.erlebnistherme-zillertal.at

Jausenstation Schwarzachtal
Winterwandelen door Schwarzachtal
De bus dropt ons bij een klein pensionnetje langs de weg. Hier moet een wandeling beginnen. Over een klein weggetje lopen we omhoog. Na een hekje is het weggetje afgesloten voor autoverkeer. Fosse ligt op z’n sleetje en laat zich omhoog trekken. Het dal is smal en rustig. Na een paar almhutjes hebben we het dal voor onszelf. Een maagdelijke witte deken ligt over het dal. Totdat Fosse daar doorheen komt banjeren. Hij verbaast zich over hoe ver hij weg zakt. Het pad is goed geprepareerd en loopt licht stijgend langs een beekje. Na een uurtje wordt het dal wat weidser en zien we hoge bergen met sneeuwpluimen om ons heen. Daartussen ligt een klein almhutje. Binnen brand de kachel in de haard en de koeienbellen hangen aan de muur.  Buiten een klein terras en de huttenwaard die op zijn hoorn blaast. Een goed alternatief voor het skin. Na een goede pauze glijden we weer rustig naar beneden door het dal. http://www.schwarzachtal.com/alt/index.html


Hike route 1879825 - powered by Wandermap 

Informatie

Ernaar toe
Een goede verbinding met de trein is de City Nightline naar Munchen, met de gewone trein reis je dan verder via Jenbach naar het Zillertal (Fugen en Zell am Ziller hebben beide een station). In de winter stopt deze trein ook soms in Jenbach waardoor je voor alle dorpjes in het Zillertal slechts 1 keer hoeft over te stappen.

Overnachten
De dorpjes Fugen en Zell am Ziller liggen in het dal en zijn daarom zeer geschikt als uitvalsbasis voor winterse tochten door het dal. Vanaf deze dorpjes heb je ook prima aansluiting op de skigebieden.

Skigbied
Bij Fugen ligt het kleine skigebied Spieljoch en het grotere Hochfugen. Wil je echt boven op de berg logeren dan kun je terecht in Hochfugen.
Al vanaf drie dagen koop je een skipas voor het hele skigebied. Je mag dan ook gebruikmaken van de trein. Als je weinig gaat skiën en veel gaat wandelen is het vaak goedkoper om losse kaartjes te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten