vrijdag 10 augustus 2012

Kindvriendelijke bergwandeling in het Val Veny bij Courmayeur

Midden tussen de bergen worden we wakker. De tent staat op camping Monte Bianco La Sorgente, niet ver van de Mont Blanc tunnel. De camping bestaat uit een groot grasveld tussen hoge bergen. Hier en daar ligt een grote steen, waar je op kunt klauteren. Verder is er een grillhut waar we gisteravond samen met vele Italiaanse families hebben gegeten. Onze paar worstjes vallen in het niet bij de enorme stukken vlees die naast ons worden gebraden. We laten de tent staan en rijden het Val Veny verder in tot La Visaille (een hutje waar je kunt eten en drinken) voor een wandeling. 

woensdag 8 augustus 2012

Fietsen door de Jura


Beboste bergen, stille weggetjes en koele rivieren door frisse dalen. Veel koeien en heerlijk zwemmen in meer, beek of zwembad met waterglijbaan. Je hoort geen auto’s langs razen. Je hoort ritselen van het gras, de specht kloppen tegen de boom. Tenminste als je jezelf niet hoort hijgen… We fietsen over fietspaden, landweggetjes en grindwegen. Af en toe dwars door het weiland. We fietsen over de bergen van de Jura. Een gebied waar alleen Zwitsers op vakantie lijken te zijn. Geen sneeuwwitte bergen en houten chalets met geraniums. Maar beboste bergen met simpele dorpjes. De bergen worden steeds een tikje hoger en als toetje hebben we uitzicht op de grote jongens. We volgen voor een groot deel de Jura-bike-route (Mountainbikeroute 3 In Zwitersland loopt van Basel naar het meer van Geneve). Alleen zijn we niet echt mountainbikeproof. We hebben onze gewone bepakking mee: kampeerspullen in voor- en achtertassen en onze zoon van 6 jaar oud in de aanhangfiets.

woensdag 1 augustus 2012

Winterwandelen in Portes du Soleil (Les Gets en Chatel)

Portes du Soleil is een groot skigebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Eerst zijn we een week in Les Gets en daarna een week in Chatel. In Les Gets kun je mooie wandeltochten maken door de sneeuw. Het is een echt familieskigebied, dat handig in elkaar zit. Je zit wel ver weg van de rest van het skigebied van Portes du Soleil. Chatel ligt goed voor het skiën, maar de wandelmogelijkheden zijn zeer beperkt. Ook is het een minder knus dorp, waarbij het skiën vooral op de berg gebeurt en niet beleefbaar is vanuit het dorp.